Ministar Šteta sa radnicima napravio prvu testnu vožnju od Ilidže do Čengić Vile

Uspješno je završena prva testna vožnja na prvoj dionici nove sarajevske pruge od Ilidže do Čengić Vile. Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta je sa radnicima koji rade na izgradnji tramvajske pruge napravio prvu testnu vožnju.

„Ponosan sam što sam dio ovog projekta, kao i na sve osobe koje učestvuju u njegovoj realizaciji. Nakon više od 60 godina gradimo prugu koja će zajedno sa nabavkom novih tramvaja građanima dati tramvajski prevoz kakav svi zajedno zaslužujemo. Ovo je prvo testiranje, u narednom periodu očekuje nas još testiranja, kako bi ispitali sve funkcionalnosti. Izuzetno sam zadovoljan što se konačno mijenja slika Sarajeva“, istakao je ministar Šteta.

Na prvoj dionici sarajevske pruge, kroz sve faze njene izgradnje, učestvovala su 262 radnika.

Na kolosijeku dužine od oko 12 kilometara, zamijenjene su stare šine koje godinama nisu omogućavale niti sigurnost niti funkcionalnost.

Pragove, koji su bili na staroj nefunkcionalnoj pruzi, zamijenio je novi podložni beton koji će dati dodatnu sigurnost, a u skladu sa europskim standardima urađena je i drenažna i odvodnja oborinskih voda, koja ranije nije postojala.

Bitno je istaći, da svi materijali koji su korišteni na izgradnji ispunjavaju europske standarde i garantuju kvalitet i sigurnost nove sarajevske pruge.

U okviru plana ove dionice, završeni su radovi na sedam raskrsnica na kojima je postavljena nova pruga. 

„Mnogo posla i izazova je iza nas, kako na terenu, tako i izvan njega. Mnogo posla nas očekuje i u narednom periodu, tako da nastavljamo sa radom i realizacijom najvećeg projekta u Kantonu Sarajevu. Nema stajanja“, zaključio je ministar Šteta.

Testnoj vožnji prisustvovala je delegacija kineske kompanije, predstavnici nadzora, podizvođača i svih kompanija koje učestvuju u projektu.

Podsjećamo, rok za izgradnju sarajevske pruge je ljeto 2023. godine.

 

Datum novosti: 
31.08.2022