Ured za borbu protiv korupcije KS: Predstavljen izvještaj o uzrocima stanja u GRAS-u

Na današnjoj press konferenciji Vlade KS predstavljen je Izvještaj i analiza dosadašnjeg poslovanja KJKP GRAS-a koji je po nalogu Vlade sačinio Ured za borbu protiv korupcije KS.

Predstavljajući izvještaj, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić, GRAS je nazvao tužnom koruptivnom pričom sa velikom materijalnom štetom, koja upućuje na to da su i druga javna komunalna preduzeća u sličnoj poziciji. On je danas predočio javnosti detaljnu analizu koja na 70 strana ukazuje na sve procese koji su ovo preduzeće doveli do ruba opstanka.

"Ovo preduzeće je već dugi niz godina napadnuto politikom iznutra i izvana. Pozivam aktuelnu politiku da se odlučno suprotstavi svim anomalijama i društvo postavimo na zdrave i održive temelje", poručio je Kafedžić.

Premijer Edin Forto rekao je da javni prijevoz nije samo državna firma koja obavlja javni prijevoz. Javni prijevoz je interes građana.

"Jedan od ključnih razloga zašto bi neko htio doći i ostati u Sarajevu je kvalitet života, a jedan od ključnih parametara za određivanje kvaliteta života je upravo kvalitet javnog prijevoza, koliko košta i koliko je pouzdan. Razvijeni gradovi potiču građane da ne koriste privatne automobile, nego da koriste javni prijevoz koji postaje žila kucavica svakog glavnog grada. GRAS je u viziji boljeg grada Sarajeva samo jedan kotač", rekao je premijer Forto.

Premijer je istakao da je kršenje zakona u GRAS-u bila politička odluka, te da su iz sindikata GRAS-a 2019. godine tražili da se pronađu odgovorni.

"U razgovorima koje smo ministar Šteta i ja imali sa sindikatima GRAS-a, pitali su nas da li smo svjesni da godinama nisu plaćani doprinosi, da firma nije plaćala PDV, penziono osiguranje. Neko je odlučio da najveći javni prijevoznik godinama ne plaća ništa od ovoga. Prekršeno je 12 zakona u poslovanju jednog preduzeća, kršenje zakona je bila politička odluka. Politika je ubila GRAS. Sve su nam ovo rekli iz sindikata i pitali kako je moguće da se ovo dešava i zašto se ne pronađu odgovorni", rekao je premijer Forto.

Dodao je da je predstavljanje ovog izvještaja samo prva faza, te da se u drugoj fazi očekuju krivične prijave ne samo prema onima koju su direktno odgovorni u GRAS-u, nego i za one koji su izvana djelovali na preduzeće

"Ohrabrujemo Ured i istražne organe da ispune želju sindikata, svih građana i Vlade, da konačno utvrdimo odgovornost za ovakvo stanje. Nepravilnosti u GRAS-u, ali i u drugim komunalnim firmama su samo jedna stanica na putu u ostvarivanju vizije našeg boljeg života. Na toj stanici se nećemo zaustaviti, idemo odlučno dalje", završio je svoje obraćanje premijer Forto i pozvao radnike GRAS-a da nastave sa prijavljivanjem svih nepravilnosti u ovom preduzeću.

Govoreći o GRAS-u , predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić ponovio je da se radi o preduzeću kojeg su sve prethodne Vlade držale vještački u životu. Vlada “Trojke” je, poručio je Okerić, u potpunosti politički opredjeljena za javni interes i borbu protiv korupcije.

Kada je u pitanju političko opredjeljenje, poručio je Okerić, ova skupštinska većina je i kroz Budžeta KS za 2021. godinu kao i u Budžetu 2019. godine pokazala svoje brigu spram ovog javnog interesa.

Ova Vlada je u krajnje teškoj situaciju uspjela obezbijediti funkciju javnog prijevoza, optimalnu u datim okolnostima i to kroz potpisivanja kolektivnog ugovora, isplate plata i svih drugih vidova pomoći kako bi obezbijedila funkcionisanje preduzeća.

Po prvi put se uradila jedna ovakva analiza, pokazala je niz nezakonitosti i činjenja krivičnih djela proteklih godina u GRAS-u , a predsjedavajući Okerić pozvao je sve institucije da promptno djeluju po predočenim informacijama.Pozvao ih je da u prioritet uzmu rješavanja slučaja GRAS-a radi otkrivanja i sankcionisanju svih nezakonitosti.

Naglasio je da su ovaj i slični slučajevi pokazatelji da je ulaganje u Ured protiv korupcije KS investicija, i da se svaka uložena marka u njegove kapacitete itekako isplati.

Građani sada mogu po prvi put mogu dobiti cjelovitu i kompetentnu analizu poslovanja ovog preduzeća , a Okerić je izrazio očekivanja da budu urađeni slični izvještaji o poslovanju svih javnih preduzeća u proteklom periodu.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta je u svom obraćanju naveo da je u prvom dijelu mandata 2019. godine po dolasku na čelo Ministarstva, zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo zatekao dvije plate dugovanja prema radnicima GRAS-a.

“Djelovali smo sistemski, trenutno ali i planski srednjoročno i dugoročno. Isplatili smo za 12 mjeseci 14 plata i sustigli dug prema radnicima, obezbijedili smo sredstva za povećanje voznog parka za 24 ekološki prihvatljiva vozila, kao i za nabavku devet novih minibusa, povećali subvencije za javni prevoz nakon 15 godina, pokrenuli smo nabavku 25 novih trolejbusa”, istakao je Šteta.

Nakon deset mjeseci i povratka ove Vlade, u GRAS-u je zatečen blokiran račun preduzeća, 30 posto manje vozila, kao i Sporazum prošle Vlade za koji je Pravobranilaštvo KS reklo da nije povoljan za KS, a na osnovu kojeg je za preduzeće potrebno obezbijediti 44 miliona KM. Od oktobra do danas na ime od nešto više od 1.000 tužbi, iz budžeta je isplaćeno oko 24 miliona maraka. Uprkos svim problemima i blokadi računa, Vlada i Ministarstvo su uspjeli isplatiti pet plata i pokazati svoj odnos prema radnicima GRAS-a, iako su razni mešetari pokušavali sve da oštete i radnike i građane.

“Uradićemo sve da dođe do reorganizacije preduzeća i da javni prevoz u kantonu bude onakav kakav građani zaslužuju. Pokazat ćemo to izgradnjom pruge do Hrasnice, trolejbuske mreže do Vogošće, nabavkom vozila, rekonstrukcijom pruge”, istakao je na kraju svog obraćanja ministar Šteta.

Detaljan izvještaj je dostupan svim građanima na linku Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom https://www.anticorrupiks.com/obavijesti/30

Datum novosti: 
28.05.2021