Prilagođen epidemiološkoj situaciji: Javni prijevoz od sutra ponovo u funkciji

Na osnovu naredbi Federalnog  štaba civilne zaštite od 12.05.2020. godine, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo omogućilo je ponovno korištenje javnog  gradskog i prigradskog prijevoza  od sutra, 15. 05. 2020. godine na svim registrovanim linijama u Kantonu.

U saradnji   sa prijevoznicima KJKP “GRAS”  i Centrotrans Eurolines, Ministarstvo je  donijelo Instrukciju o načinu organizacije prijevoza putnika po fazama, odnosno postepeno i  u skladu sa epidemiološkom situacijom. 

Kako je definisano Instrukcijom, u prvoj fazi usluge javnog linijskog prijevoza putnika pružat će se  na sljedeći način:


-Korisnici usluga koji posjeduju radničke karte (godišnje i mjesečne karte), usluge prijevoza koristit će u skladu sa registrovanim redovima vožnje prijevoznika. Radnici koji ne posjeduju godišnje i mjesečne karte, mogu kupiti pojedinačne karte.

-Korisnici usluga  koji posjeduju penzionerske, studentske, đačke i druge pretplatne karte, osim radničkih, prijevozne usluge neće moći koristiti u vremenskom periodu od 06:30 do 09:00 sati kao i od 15:00 do 17:00 sati.

U zavisnosti od epidemiološke situacije kao i mjera nadležnih organa, biće određen  period trajanja ove faze pružanja usluga javnog prijevoza , odnosno  narednih faza.

Iz Ministarstva obavještavaju korisnike usluga prijevoza koji posjeduju pretplatnu (mjesečnu) kartu za mart 2020. godine,  da istu mogu  koristiti u vozilima javnog prijevoza  u periodu od 15. do 30.05.2020. godine, kao nadoknadu za neiskorišteni a kupljeni martovski kupon.

Također naglašavaju da svi putnici u vozilima javnog prijevoza moraju imati zaštitnu masku, a preporučuje se i korištenje  rukavica.  Vozači,  kondukteri, revizori i druga službena lica prijevoznika dužni su koristiti masku i rukavice.

Putnici će  moći ulaziti samo na prednja vrata vozila javnog gradskog prijevoza.  

Također su dužni poštovati uputstva prijevoznika, prilikom ulaska u vozilo i tokom vožnje, poručuju  iz Ministarstva.

Datum novosti: 
14.05.2020