Premijer Forto i ministar Šteta o aktuelnoj situaciji u KJKP “Gras”

Povodom aktuelne situacije u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću “Gras” i najave štrajka glađu dijela radnika ovog preduzeća, javnosti su se obratili premijer KS Edin Forto i ministar saobraćaja Adnan Šteta.


"Radnici štrajkuju, jer su radnici blokirali firmu. To je apsurd u kojem se nalazimo. Ured za borbu protiv korupcije KS je dobio zadatak da istraži sva kršenja zakona u ovoj firmi od 2006. godine, sa imenima i prezimenima. Očekujemo prezentaciju njihovog izvještaja krajem naredne sedmice. Ne bih se iznenadio da to rezultira većim brojem krivičnih prijava. Nakon toga ćemo  otvoreno razgovarati o 'Grasu' i donijeti odluku. Ova inicijativa je došla iz samog Grasa, jer pošteni dio ovog kolektiva želi da se ova situacija razriješi", rekao je premijer Edin Forto.


"U protekla četiri mjeseca uplatili smo više od 21 milion KM prema Grasu radi deblokade računa i isplate decembarske, januarske i februarske plate. Od ovog iznosa 10,5 mil KM je isplaćeno za  tužbe radnika. Bilo je tužbi i do 90.000 KM a sve na ime kolektivnog ugovora iz 2006. godine. Ovaj kolektivni ugovor je neko, a utvrdit ćemo ko, potpisao bez ikakve fiskalne procjene i povećao budžet plata sa 20 na 60 miliona godišnje, dok su ukupni godišnji prihodi GRAS-a bili 50 miliona KM. Razumijemo nezadovoljstvo radnika i tešku situaciju, i dajemo sve od sebe da to riješimo. Naš je cilj jasan - građanima moramo obezbijediti značajno bolji javni prijevoz nego što imamo danas, i od toga nećemo odustati. To je naša obaveza", izjavio je ovim povodom ministar saobraćaja KS  Adnan Šteta.


Istaknuto je da je pored svih dosadašnjih napora Vlade KS, GRAS ponovno blokiran sa 12 mil KM obaveza, i to 9,5 miliona KM potražuje Poreska uprava FBiH, a 2,5 mil KM su obaveze po tužbama radnika.

Datum novosti: 
18.05.2021