Ministarstvo saobraćaja KS: Sutra izmjene režima saobraćaja u nekoliko sarajevskih ulica

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je dalo saglasnost za privremenu izmjenu režima saobraćaja, radi održavanja manifestacije predaje doniranih vozila za potrebe Federalne uprave za inspekcijske poslove na saobraćajnici Fehima ef. Čurčića sutra, utorak, 27. septembra ove godine, u vremenu od 11:00 do 14:00 sati.

Ova izmjena režima saobraćaja sastoji se iz privremene obustave saobraćaja na pomenutoj saobraćajnici, kao i obustave parkiranja, osim akreditovanih vozila organizatora i vozila iz člana 125. i 126. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

Privremena obustava saobraćaja sastoji se od povremene obustave saobraćaja, uz regulaciju policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS. A kao alternativni pravci definisani su transverzalni pravci između saobraćajnica Hamdije Kreševljakovića i saobraćajnice Skenderija.

Podnosiocu zahtjeva firmi ORMAN d.o.o. Kiseljak ovo ministarstvo je odobrilo privremenu izmjenu režima saobraćaja na regionalnom pravcu R442a, preciznije na dionici od raskrsnice za Trnovo, Ledići, Pendičići do granice entiteta, radi izvođenja radova na sanaciji saobraćajnice, od sutra, 28. septembra do ponedjeljka, 15. novembra 2021. godine, u vremenu od 07:30 do 17:00 sati.

Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se od: zabrane saobraćaja za motorna vozila u dijelu saobraćajne trake u kojoj se izvode radovi, dok druga ostaje slobodna za saobraćaj, kao i obustave pješačkog saobraćaja na dijelu izvođenja radova sa preusmjerenjem sigurnim dijelom javno- prometne površine. Također je naloženo da se radovi vrše po etapama u dužini do 50 metara, kao i da se obezbijedi da se saobraćaj na pomenutoj dionici odvija bez prekida. A radi bezbjednog odvijanja saobraćaja, saobraćajnu traku u kojoj se izvode radovi potrebno je posebno označiti propisanom saobraćajnom opremom, radi usmjeravanja saobraćaja u saobraćajnu traku za odvijanje saobraćaja u predviđenom smijeru. Za vrijeme izvođenja radova izvođač radova je dužan postaviti svu saobraćajnu signalizaciju i opremu definisanu dostavljenim elaboratom.

Ovo ministarstvo je, također, dalo saglasnost "Vijeću mladih Kantona Sarajevo" iz Sarajeva za privremenu izmjenu režima saobraćaja u ulicama Obala Kulina bana, Kulovića, Branilaca Sarajeva i Mis Irbina, radi održavanja mirnih protesta sutra, utorak, 28. septembra 2021. godine, u vremenu od 13:30 do 15:00 sati, a sve u cilju, kako su naveli, ostvarivanja studentskih prava.

Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se od obustave motornog saobraćaja na dijelu operativne površine kolovoza na kojem se održavaju mirni protesti, uključujući obustavu motornog saobraćaja predmetnom dionicom za vrijeme prolaska učesnika manifestacije.

 

Datum novosti: 
27.09.2021