Ministarstvo saobraćaja KS: Od novembra elektronska naplata karata u „komercijali“

Početkom novembra počet će primjena elektronske naplate karata u autobusima KJKP „Gras“ koji saobraćaju  na relaciji Dobrinja - Vijećnica tzv. „komercijali“. To je najavio ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo prilikom današnjeg potpisivanja Memoranduma o saradnji sa kompanijom „Lupon Ventures d.o.o Sarajevo“ koja će finansirati i implementirati ovaj pilot projekt.

„Implementaciju sistema za izdavanje, prodaju i poništavanje elektronskih karata na ovoj 'testnoj liniji' u potpunosti finansira kompanija  'Lupon Ventures'. To je početak realizacije projekta elektronske naplate karata u svim vozilima javnog gradskog prevoza koji ovo ministarstvo zagovara duže vrijeme. Novi sistem naplate ubrzat će prevoz, smanjiti gužve, te pojačati naplatu karata u vozilima javnog prevoza“, ističe ministar Fišo. Prema njegovim riječima, građani će uskoro biti obaviješteni o svim detaljima vezanim za način kupovine i primjene ovih karata.

Kako je najavila Emina Hodžić, predstavnica kompanije „Lupon Ventures“, građani će moći kupiti i dopuniti elektronske karte na trafikama ali i putem interneta, te mobilnih aplikacija.

„Živimo u svijetu visoke tehnologije i elektronskih usluga koje ne zaobilaze ni naše društvo, te je ovo prilika da Sarajevo napreduje kao i ostali veliki evropski gradovi“, istakla je Hodžić.

Prema ovom memorandumu, Ministarstvo saobraćaja KS će obezbijediti server za potrebe testnog sistema te imenovati radni tim za njegovu implementaciju.  Kompanija „Lupon Ventures“ će razviti sistem naplate elektronskih karata, implementirati dopune kartica na trafikama i drugim prodajnim mjestima, te ugraditi terminalne uređaje u prevozna sredstva.  Takođe će razviti jedinstvenu web platformu za pregled potrošnje i dopunu elektronskih karata kreditnim karticama, te osposobiti komunikaciju između terminalnih uređaja i serverske infrastrukture kroz mobilnu mrežu nekog od opreratera u BiH.