Evropska sedmica mobilnosti: Održano takmičenje djece u poznavanju saobraćajnih propisa i vještini vožnje bicikala na uređenom poligonu

U sklopu Evropske sedmice mobilnosti danas je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo u saradnji sa Info centrom Evropske unije u Bosni i Hercegovini, organizovalo takmičenje djece u poznavanju saobraćajnih propisa i vještini vožnje bicikala na uređenom poligonu.


Cilj takmičenja, koje je danas održano na Vilsonovom šetalištu, je da djeca na početku svog odgojno-obrazovnog ciklusa nauče osnovna pravila i ponašanje u saobraćaju.


Posebni akcenti na ovom događaju su bili na učenju pravilnog kretanja u saobraćaju u slučaju kada postoji i kada ne postoji pješačka staza. Djeca su danas naučila kako i gdje prelaziti ulicu, te su imala priliku da se upoznaju sa saobraćajnim znakovima.


Ova aktivnost je pored edukacije o sigurnosti, mnogima približila i biciklizam kao sve popularniji vid transporta. Najuspješnijm mališanima uručene su nagrade.


Podsjećamo, Evropska sedmica mobilnosti ove godine održava se pod sloganom „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“ od 16.do 22. septembra i za cilj ima poticanje gradova na uvođenje i promociju održivih prevoznih sredstava.

Datum novosti: 
21.09.2021