Vozila predstavljena u krugu preduzeća: U narednoj sedmici "Gras" će u promet pustiti novih 26 autobusa

Dvadeset i šest autobusa marke Man i Neoplan, od kojih 11 zglobnih i 15 "solo" autobusa,  tokom naredne sedmice u promet će pustiti KJKP "Gras".


Radi se o ekološkim vozilima koja za pogon koriste komprimirani prirodni plin, niskopodnim i sa platformom za osobe s invaliditetom, a bit će raspoređena na linije gdje za to postoji potreba.


Za  njihovu nabavku Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i KJKP "Gras" izdvojili su 800.000 KM.


U prosjeku, kapacitet "solo" vozila je 80 putnika dok zglobni autobusi mogu primiti i 170 putnika, istaknuto je prilikom njihove današnje prezentacije u krugu ovog preduzeća.


"Sa ovim autobusima "Gras" će imati stopostotnu pokrivenost linija što znači da će se poštovati redovi vožnje i građani neće više čekati autobuse po nekoliko sati.  Vozila su na plin i imaju zanemarivu emisiju štetnih gasova što je važno za Sarajevo zbog zagađenja zraka, niža je cijena goriva koje koriste u odnosu na dizelsko gorivo i benzin. Ovo je veliki iskorak, konačno ćemo imati autobuski saobraćaj na nivou koji je potreban ovom gradu", istakao je ovom prilikom premijer  KS Elmedin Konaković i dodao da slijedi uređenje trolejbuskog i minibuskog saobraćaja.


"Od naredne sedmice će autobuski saobraćaj biti u punom kapacitetu. Redovi vožnje su građanima dostupni na web stranici GRAS-a i Ministarstva saobraćaja", naglasio je ministar saobraćaja Mujo  Fišo i najavio da su prioriteti u narednom periodu kupovine minibusa i trolejbusa.


"Odavno nije ušlo ovoliko autobusa u krug GRAS-a i nećemo se zaustaviti na tome. Novi kontingent vozila počinjemo puštati od ponedjeljka i sve linije će biti pokrivene do kraja sedmice", rekao je upravitelj "Gras"-a Haris Gušić koji je apelovao na korisnike javnog gradskog prijevoza da čuvaju vozila.


Po njegovim riječima, sa novonabavljenim vozilima "Gras" će u prometu imati ukupno 88 autobusa. Uskoro se očekuje novi kontingent minibusa.Tramvajski saobraćaj je pokriven sa 45 vozila, dok će trolejbuski saobraćaj dijelom biti pokriven  autobusima.