Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS provjerava tužbe protiv “Grasa”

Na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo razmatrana je informacija o tužbama radnika KJKP “Gras” protiv ovog preduzeća, a u vezi primjene Kolektivnog ugovora za komunalnu djelatnost.


Kako je navedeno, Vlada je od strane grupe radnika ovog preduzeća informisana da postoje sumnje da su namjerno ili nemarom, nestručno vođenim postupcima od strane ranijih uprava preduzeća pred sudom utvrđeni pa i dosuđivani tužbeni zahtjevi u iznosima višim nego što bi po obračunu trebali biti. Ukoliko bi se potvrdile navedene sumnje, to bi značilo da su dosuđena, isplaćena ili su u procesu pred sudom potraživanja u iznosima većim od onih koji tužiocima prema propisima pripadaju, na koji način je KJKP Gras potencijalno dodatno finansijski oštećen.


Zbog navedenog, Vlada KS je zaključkom zadužila Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS da, samostalno, ili putem ovlaštene revizorske kuće izvrši ciljanu reviziju postupaka zastupanja javnog komunalnog preduzeća “Gras” po tužbama radnika, a posebno na okolnosti opravdanosti visine utvrđenih tužbenih zahtjeva.


Ured  će po izvršenoj reviziji dostaviti izvještaj Vladi, ali i nadležnim institucijama, ukoliko to nađu opravdanim, navedeno je u zaključku Vlade.

Datum novosti: 
25.03.2021