Sastanak premijera Forte sa rezidentnom predstavnicom UNDP-a u BiH : Formalizovan sporazum o nabavci novih minibus vozila za gradski prevoz


Danas je premijer KS Edin  Forto u radnu posjetu primio rezidentnu predstavnicu UNDP-a u Bosni i Hercegovini Stelianu Nederu . Oni su rezimirali  rezultate postignute u protekloj godini te izrazili  zadovoljstvo sa napretkom ostvarenim u implementaciji brojnih zajedničkih projekata.

Premijer Forto je istako važnost uloge UNDP- a u provođenju reformskih procesa koje aktivno vodi Vlada KS ali i implementaciji mnogobrojnih projekata sa konkretnim rezultatima u poboljšanju kvalitete usluge koju Vlada KS pruža građanima.

„UNDP je savršen partner u provođenju ciljeva koje je zacrtala ova vlada a to su infastruktura  i kvalitativni progres života građana u KS. Višestruka je pomoć koju nam pružaju, a posebno je važna ona koja se tiče jačanja integriteta u radu onih koji pružaju usluge građanim“, kazao je Forto.

Rezidentna predstavnica je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Vladom Kantona Sarajevo, ističući kako je postojanje jasne vizije i programskih prioriteta koje je Vlada formulisala u mnogome olakšalo angažman potrebnih sredstava i drugih resursa i doprinijelo pokretanju projekata bez odlaganja i ubrzanoj realizaciji predloženih promjena. UNDP je posebno ponosan na zajedničke napore koji za cilj imaju jačanje integriteta u radu ministarstava, javnih ustanova te preduzeća koja pružaju usluge građanima.

Nedera je također naglasila i ulogu međunarodnih partnera u implementaciji zajedničkih projekata, posebno istaknuvši veliki doprinos vlada Švedske i Norveške.

“Veliki broj projekata je trenurno u fazi realizaciji i njihov epilog očekujemo tek u 2020, stoga je nužno nastaviti raditi jednakim intezitetom na njihovoj realizaciji. U 2020. godini će također početi i izrada nove kantonalne razvojne strategije. Ovom prilikom bih također željela da potvrdim opredijeljenost UNDP-a da nastavi pružati podršku u onim oblastima koji imaju posebnog odjeka na kvalitet života građana Kantona Sarajevo”, izjavila je  Nedera.

Nakon sastanka sa premijerom Fortom, rezidentna predstavnica UNDP-a Nedera i ministar saobraćaja Vlade KS Adnan Šteta su potpisivanjem formalizovali sporazum o nabavci novih minubus vozila.

Očekuje se da će tender za nabavku vozila koji će biti u skladu sa okolišnim standardima (EURO 6)  biti raspisan u narednim danima, te da će nabavkom minibus vozila biti u dobroj mjeri riješeni problemi saobraćanja sa rubnim područjima Kantona Sarajevo.