Press konferencija premijera Konakovića i ministara u Vladi KS: Vlada pripremila prijedlog rebalansa Budžeta KS za ovu godinu uvećan za 37.000.000 KM

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministri u Vladi na današnjoj konferenciji za medije govorili su o rebalansu Budžeta i drugim aktulenim temama u Kantonu.

"Skupštini Kantona Sarajevo bit će predloženo povećanje Budžeta za 37.000.000 konvertibilnih maraka. Značajna sredstva idu za investicije u obrazovanju. U Gimnaziji 'Obala' bit će rekonstruiran Centar za edukaciju, za rekonstrukciju Vrtića 'Lužani' izdvojeno je 800.000 KM, dok je za uređenje travnjaka na stadionima 'Asim Ferhatović Hase' i 'Grbavica' izdvojeno minimalno po 500.000 KM. Sportskim i kulturnim institucijama bit će povećani prihodi, a za sanaciju objekta Olimpijskog muzeja Vlada KS donirat će 500.000 KM", naveo je premijer Konaković.

Također je najavio povećanje dječijeg dodatka u Kantonu Sarajevo za 30 posto za oko 13.000 sarajevskih mališana.

Dodao je da je izdvojeno 1.200.000 KM za kupovinu azila za pse, te da je je broj pasa lutalica smanjen.

Najavio je, između ostalog, i podršku otvaranju krematorija ali i da će se riješiti problemi plaćanja troškova sahrana i dženaza za socijalne kategorije.

Rekao je kako su GRAS-u usmjerena sredstava za penzionisanje radnika, kao i za nabavku novih tramvaja i vozila, a dio sredstava usmjerit će se i u nabavku opreme za parkirališta.

Istakao je kako je povećan broj zaposlenih u Kantonu i kako je MUP KS opremljen novim voznim parkom, a uskoro će dobiti i 120 novih policijskih službenika.

Premijer je također napomenuo da je Budžet Ministarstva zdravstva utrostručen, a najavio je između ostalog i da će Bjelašnica uskoro zasijati u novom sjaju.

“Već naredne sedmice bit će upriličena probna vožnja novom žičarom, a povodom toga održat će se i konferencija za medije”, najavio je premijer Konaković.

Ministar finansija KS-a Jasmin Halebić kazao je da je većina kapitalnih projekata u ovoj godini planirana iz kredita, ali da su povoljni finansijski tokovi doveli do rebalansa, čime su stvorene mogućnosti da veći dio projekata bude finansiran iz Budžeta KS.

"Smanjen je broj nezaposlenih, a povećan broj ljudi koji rade u KS-u za oko 3.000. Rezultat reformi je i povećanje broja registriranih preduzeća za 13,3 posto i broja obrta za 50 posto. Dakle, sve su to reforme koje su napravile značajne pomake i dovele do povećanja prihoda. Troškovi administracije nisu povećani. Došli smo na stanje zaduženosti od oko 300 miliona KM, a zaključno sa 2017. godinom projekcije predviđaju da će dug biti 248 miliona KM, kako bismo budućnost mogli planirati vedrijom", rekao je ministar Halebić.

Ministrica zdravstva Zilha Ademaj izjavila je kako sredstva iz Budžeta KS za potrebe zdravstva sada iznose 7.800.000 hiljada KM. Kazala je da će taj novac biti usmjeren na kapitalne projekte u zdravstvu.

"Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je imao iskazanu obavezu od 68 miliona KM koje mi sada moramo do 2034. godine vraćati i to su sve zaduženja koja želimo prekinuti. Na taj način se oslobađaju sredstva od ZZO koja se moraju usmjeriti za pacijente i unapređenje kvalitete zdravstvenih usluga, a ne kapitalne investicije", kazala je ministrica Ademaj.

Obrazložila je da će dio sredstava biti usmjeren u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu za sufinansiranje nabavke aparata, odnosno linearnog akceleratora koji služi za dijagnosticiranje malignih oboljenja.

"Jedan dio sredstava će biti usmjeren u Opću bolnicu 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' za nabavku CT aparata i gama kamere koja je stara više od 20 godina i nije više funkcionalna", pojasnila je ministrica Ademaj, te dodala kako će time biti smanjene liste čekanja pacijenata.