Premijer Nenadić: Projekti koje Vlada KS realizira s EBRD-om implementiraju se planiranom dinamikom

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar saobraćaja KS Adi Kalem danas su prisustvovali online sastanku sa direktoricom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl i njenim saradnikom Josipom Polićem.

Razgovaralo se o projektima koje Vlada Kantona Sarajevo realizira s EBRD-om, ali i o novim koji se planiraju u budućnosti.

Zaključeno je da se započeti projekti realiziraju planiranom dinamikom, a posebno je napravljen napredak u oblasti saobraćaja i javnog prijevoza.

Navedeno je kako je uskoro potrebno pokrenuti i implementaciju druge tranše projekta za preduzeće „Vodovod i kanalizacija“, a očekuje se da će uskoro biti usvojen i Akcionog plan “Zeleni gradovi”, koji je između ostalog, u vezi sa Studijom urbanih ventilacionih koridora i uticaja visokih zgrada u KS.

Na zahtjev premijera Nenadića, EBRD će podržati operativne kapacitete za realizaciju ovog akcionog plana i to kroz saradnju sa Austrijom kao donatorom.

Tokom sastanka je najavljeno da će oni zajednički angažirati konsultanta - inženjera građevine za realizaciju projekata.

Na prijedlog premijera Nenadića, dogovoreno je da se do kraja sljedećeg mjeseca napravi koordinirajući sastanak EBRD-a, UNDP-a i DEU-a, te drugih donatora i kreditora s ciljem koncentriranja kapaciteta i unapređenja implementacije projekata koje je ova Vlada pokrenula.

Datum novosti: 
29.07.2020