Potpisan Kolektivni ugovor o izmjeni Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti komunalne privrede Kantona Sarajevo

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u FBiH Adnan Himzanija potpisali su danas Kolektivni ugovor o izmjeni Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Današnjim potpisivanjem produžena je primjena ovog kolektivnog ugovora na period od naredne tri godine, te predviđeno da stupi na snagu danom objave u Službenim novinama KS, kao i činjenica da će se primjenjivati najduže 90 dana nakon isteka pomenutog trogodišnjeg perioda.

„U posljednje vrijeme bilježimo vrlo ohrabrujuće trendove i parametre u komunalnoj privredi. Nadam se da će nam i ovaj kolektivni ugovor dati još više prostora da te stvari dodatno unaprijedimo i poboljšamo“, istakao je nakon potpisivanja premijer Konaković.

Ovom prilikom, zahvalio se predsjedniku Himzaniji i njegovom pregovaračkom timu na kvalitetnom socijalnom dijalogu.

„Radnici su uglavnom zadovoljni saradnjom koju smo ostvarili sa Vladom Kantona Sarajevo, jer je učinila sve da prethodno postignuti dogovori vezani za ovaj kolektivni ugovor budu i primjenjivi“, naveo je Himzanija.

Na osnovu ovog ugovora danas je potpisan i Aneks Sporazuma o raspoređivanju sredstava za bruto plaće i naknade radnika uposlenih u kantonalnim javnim komunalnim preduzećima te je i njegova primjena produžena na naredne tri godine.

Potpisivanju ovog ugovora prisustvovali su ministri komunalne privrede i infrastrukture, pravde i uprave, rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica te saobraćaja Senad Hasanspahić, Mario Nenadić, Amela Dautbegović i Mujo Fišo.