Ozvaničen završetak radova na rekonstrukciji kosog lifta na Ciglanama

U sarajevskom naselju Ciglane danas je ozvaničen završetak radova na rekonstrukciji kosog lifta. Projekt su finansirali  Kanton Sarajevo i Općina Centar sredstvima u iznosu od 825.000 KM.

Ovim povodom, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić i stanovnici ovog područja po prvi su koristili novi kosi lift kako bi sa polazne stanice došli na vrh Ciglana.

“Ovo je moderan i funkcionalan lift koji će značajno pomoći stanovnicima Ciglana, posebno onim starijim, kao i osobama s invaliditetom da lakše dođu do svojih domova. S ovim kreće period dobrih i pozitivnih projekata u Kantonu Sarajevo. Vjerujem da ćemo u narednoj godini imati mnogo toga novog i značajnog da prezentujemo našim građanima po pitanju saobraćajne infrastrukture”, naveo je ovom prilikom ministar Šteta ističući da će se ozbiljno i sistematski pristupiti rješavanju svih problema u nadležnosti ovog ministarstva, od cestovne infrastrukture do javnog gradskog saobraćaja, kako bi se olakšao život građanima.

Prema riječima načelnika Ajnadžića, izgradnja kosog lifta je završena, ali je preostalo još posla kako bi projekt bio u potpunosti zaokružen.

“Mi smo dali obećanje da će izgradnja biti završena do kraja 2018. godine i obećanje je ispunjeno. Ostalo je da riješimo pitanje upravljanja kosim liftom, te se nadam da ćemo to uraditi u narednih nekoliko dana i zajedno sa ministrom Štetom i gradonačelnikom Skakom pronaći pravno lice koje će upravljati liftom. S obzirom da nismo uspjeli formirati firmu Općine Centar, naš zahtjev je da upravljanje kosim liftom preuzme pravno lice čiji je osnivač Grad Sarajevo ili preduzeće 'Gras'”, istakao je načelnik Ajnadžić.

Gradonačelnik Skaka je pohvalio realizaciju ovog projekta.

“Svi znamo koliko kosi lift znači stanovnicima Ciglana i drago mi je što je Općina Centar u saradnji sa resornim ministarstvom uspjela realizovati ovaj projekat”, istakao je gradonačelnik Skaka.

Ljubo Rokvić, stanovnik Ciglana je istakao da starijim stanovnicima Ciglana kosi lift mnogo znači.

“Znam mnogo mojih komšija koji su u proteklom periodu bukvalno bili zatvoreni u stanovima jer nisu mogli da siđu niti da se popnu na vrh Ciglana. Stari lift nije bio u upotrebi, a i kada je radio nije bio tehnički ispravan tako da nismo smjeli riskirati. Sada imamo novi lift i ovo je veliki dan za nas”, naglasio je Rokvić.

Radove na rekonstrukciji kosog lifta izvodio je konzorcij firmi „Euro Prost“ d.o.o. Gračanica i „Džekos“ d.o.o. Sarajevo. Firma iz Gračanice je bila zadužena za demontažu starih liftova, te montažu nove panoramske moderno opremljene kabine koja putnicima omogućava razgledanje tokom vožnje. Firma „Džekos“ d.o.o. Sarajevo je bila zadužena za građevinske radove.

Nosivost kosog lifta je 20 osoba ili 1.500 kg. Kompletna trasa kosog lifta, stanice i kabina pokriveni su video nadzorom kako bi se pružila što bolja sigurnost, istaknuto je ovom prilikom.