Obilježena 77. godišnjica Igmanskog marša:Narodi BiH uvijek su bili opredjeljeni za antifašizam

Povodom 77. godišnjice Igmanskog marša, jedne od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz perioda Narodno-oslobodilačke borbe, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko i ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić primili su u petak delegacije antifašista zemalja regiona, koji su ovim povodom boravili u posjeti našoj zemlji.

Pored delegacije SABNOR-a BiH i SABNOR-a KS susretu su prisustvovale i delegacije Društva za istinu Beograd, te delegacije antifašista Crne Gore i Slovenije. Ove godine Savez antifašista i boraca NOR-a u Kantonu Sarajevo, u skladu sa Kalendarom obilježavanja značajnih događaja i ličnosti NOB-a 1941-1945. koji je usvojila Skupština Kantona Sarajevo, obilježava tradicionalni “Igmanski marš” posvećen sjećanju na herojski podvig boraca Prve proleterske brigade Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije na svom ratnom pohodu.

Manifestacija na Igmanu održana je u subotu, 26. januara, formiranjem marševske kolone na Brezovači, a okupljenima kod spomenika Prvoj proleterskoj brigadi na Velikom Polju obratio se i ministar Jusko, koji je podsjetio da je Igmanski marš jedan od najvažnijih partizanskih pohoda na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu.

“Evocirajući uspomene na ovom mjestu na cjelokupnu antifašističku borbu, njene istinske herojske borce za slobodu, kako iz perioda NOB-a tako i iz perioda proteklog rata 1992-1995. godine, jasno pokazujemo cijelom svijetu da su narodi i građani BiH kroz svoju krvavu istoriju uvijek bili opredijeljeni za antifašizam, slobodu i najviše demokratske principe savremenog svijeta”, kazao je ministar, koji je ovom prilikom položio cvijeće na spomen obilježja na Brezovači i Mrazištu.

Zajedno s ministrima za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i saobraćaja Malikom Garibijom i Adnanom Štetom ministar Jusko je položio cvijeće i na centralni spomenik na Velikom Polju.

Igmanski marš je vojna operacija iz Drugog svjetskog rata, kada je 500 boraca Prve proleterske brigade iz opsade jakih njemačkih snaga na Romaniji krenulo u proboj prema Sarajevu. Njihov plan je bio da se domognu tada oslobođene Foče. Proboj je započeo 25. januara. Za dva dana su došli u Sarajevsko polje. Najteži dio je bio početak uspona na Igman. Prelaz preko Igmana je izveden noću između 27. i 28. januara, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći. Taj marš je postao legendaran po 40 teško promrzlih boraca koji su prebačeni na liječenje u Foču, gdje su podnijeli nadljudske bolove amputiranja promrzlih dijelova tijela bez narkoze.