Neposrednim uvidom na terenu do najboljih rješenja za intenziviranje gradnje Prve transverzale

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar saobraćaja KS Adi Kalem danas su, u pratnji predstavnika Zavoda za izgradnju KS, Direkcije za ceste KS i načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića, obišli dionicu Prve transverzale koja prolazi kroz ulicu Halida Kajtaza i Tešanjsku.

Ovom prilikom su kroz razgovor, te obilaskom pješice svakog od objekata na najneposredniji način dogovorili rješenja spornih pitanja koja se, između ostalog, tiču konačnog rušenja, izmještanja, ili eksproprijacije svih objekata na ovom dijelu trase puta, a što će u konačnici dovesti do intenziviranja gradnje ove saobraćajnice.

Premijer Nenadić je potcrtao kako će se uskoro srušiti svi objekti koji se nalaze na planiranoj trasi ove izuzetno značajne saobraćajnice.

“Javni radovi u KS ne mogu trpiti bilo kakve pojedinačne probleme koji se javljaju na  trasi ove saobraćajnice”, istakao je premijer Nenadić.

Dodao je kako je Operativni tim, čiji je i on član, pregledao do detelja kompletnu trasu Prve transverzale, a danas se njegov dio odlučio na licu mjesta, na terenu, uvjeriti šta to zaustavlja i pravi smetnje u izgradnji ove saobraćajnice.

“Nema ovdje još puno spornih pitanja, radi se o rješavanju određenih imovinsko-pravnih odnosa u ulica Tešanjska”, precizirao je premijer.

Naglasio je kako je jučerašnja objava da nelegalna garaža u ovoj ulici koči gradnju ove saobraćajnice dovela do toga da se ona danas ruši.

“Ovim smo pokazali da promjenom pristupa rješavanju ovog problema želimo da pošaljemo poruku, kako se na ovoj dionici Prve transverzale ne može zadržati niti jedan objekt, a posebno onaj koji je nelegalno izgrađen”, istakao je premijer Nenadić.

Kazao je i kako je ostao još jedan veći objekt u ovoj ulici, čije se imovinsko-pravno pitanje rješava.

“Cilj nam je u ovoj fazi očistiti od svih objekata dio buduće saobraćajnice od kružnog toka kod Američke ambasade do ulice Braće Begić, i blizu smo njega”, rekao je premijer.

Najavio je da će u narednih 15-20 dana, kada ističe raspisani javni poziv, uvesti izvođača radova na dionicu ovog puta u dužini od nešto više od 800 metara, a čija izgradnja košta 21,9 miliona KM.

Rekao je i da će se okončati radovi na dionici ovog puta kod naselja Šip, što će stvoriti preduslove za počinjanje radova na probijanju tunela Kobilja Glava na jesen, čija gradnja će koštati sa grantovima oko 40 miliona EUR-a.

Premijer Nenadić je također najavio nastavak gradnje IX transverzale, Južne longitudinale te eksproprijaciju na XII transverzali, kao i gradnju garaže kod Hitne pomoći, ali i još 30-40 “sitnijih” infrastrukturnih projekata.

Kada je u pitanju održani sastanka sa predstavnicima firme “Penny plus”, kazao je kako se razgovori vode u zgradi Kantona Sarajevo, te kako već sada te aktivnosti daju odlične rezultate.

Ministar Kalem je, ovom prilikom, kazao kako očekuje da će se sporna pitanja vezana za objekte ove firme riješiti vrlo brzo, jer postoje dobre namjere za to sa obje strane.

On se zahvalio načelniku Ajnadžiću na organizaciji ovog obilaska, te naglasio kako je ovaj način najbolji za sticanje prave slike stanja na terenu, kao i za usaglašavanje i dogovor najboljih rješenja svih problema na ovom dijelu trase puta.

“Izuzetno su povoljne reakcije građana na našu današnju metodologiju rada, svi su bili spremni s nama razgovarati, kako bi na najpovoljniji način za sve riješili preostala sporna  imovinsko-pravna pitanja”, rekao je ministar Kalem, nakon obilaska.

 

Datum novosti: 
26.06.2020