Nakon današnjeg potpisivanja Ugovora: Počinje izgradnja podzemne garaže kod Hitne pomoći

Današnjim potpisivanjem Ugovora o izvođenju radova na izgradnji javne kolektivne garaže G3, u ulici Kolodvorska, kod objekta Hitne pomoći, čiji su potpisnici ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem, direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić i direktor firme “Unigradnja“ Mustafa Duraković, u ime izvođača radova, stekli su se svi uslovi za početak gradnje ovog važnog i dugo očekivanog infrastrukturnog objekta.

Ukupna vrijednost projekta je oko 6 miliona KM, iznos od 4,4 miliona KM će izdvojiti Kanton Sarajevo, dok će Općina Novo Sarajevo učestvovati u projektu sa 1,5 miliona KM vrijednim zemljištem.

Podzemna garaža će se graditi na već postojećem parkingu, preko puta objekta Hitne pomoći, ispod kojeg će se izgraditi još dvije podzemne etaže. Ovim projektom će građani, umjesto sadašnjih 40-ak mjesta, dobiti na raspolaganje ukupno 165 parking mjesta. Garaža će obuhvatiti oko 4.000 kvadratnih metara korisne površine.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić je istakao da je Kanton Sarajevo zajedno sa Općinom Novo Sarajevo delegirao ovaj projekt, te omogućio da se za desetak dana krene sa njegovom operacionalizacijom tj. gradnjom.

„Ministarstvo saobraćaja, zajedno sa Općinom i komunalnim preduzećima, je i u periodu pandemije koronavirusa intenzivno radilo i finaliziralo sve potrebne administrativne i infrastrukturne preduslove, kako bi došli u ovu fazu tj. gradnju garaže. Važno je naglasiti da je ovo dio infrastukturnih projekata koje Kanton Sarajevo trenutno radi, od Prve transverzale, Južne longitudinale, IX transverzale, rekonstrukcija tramvajske pruge, javnog prevoza i drugih”, naglasio je premijer Nenadić.

Izrazio je nadu da će do 15. novembra, kako je to predviđeno projektom i Ugovorom, okončati radovi, te da će se tada građanima na upotrebu staviti novih 165 parking mjesta na ovom vrlo frekventnom području općine i Kantona.

Kako je istakao ministar Kalem, današnje svečano potpisivanje Ugovora pokazuje koliko su Ministarstvo saobraćaja i Vlada KS ozbiljni u svojim naumima i ciljevima kada je u pitanju cestovna gradnja u KS. Izgradnju nove podzemne garaže ocjenjuje kao važan strateški projekt koji će se realizovati sa firmom „Unigradnja”.

„Bitno je napomenuti da je zajednička javna nabavka Općine i Kantona doprinijela da ćemo za četiri mjeseca imati nova parking mjesta. Nastavljamo dalje sa drugim infrastrukturnim projektima. Uz početak gradnje Prve transverzale, do kraja mjeseca nas očekuje i raspisivanje predkvalifikacija za tunel Kobilja Glava”, naglasio je ministar Kalem.

Pored ovog projekta, Ministarstvo je prema Evropskoj razvojnoj banci (EBRD) delegiralo projekt „Deset plus”, za finansiranje novih garaža, čime se želi poboljšati cjelokupan saobraćaj u mirovanju u Kantonu Sarajevo.

Prema riječima načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže, ova garaža se gradi u izuzetno opterećenom lokalitetu, kada je riječ o saobraćaju u mirovanju.

“Ovo je prvi model javno - javnog partnerstva, odnosno prvi put dva nivoa vlasti zajednički ulaze u izgradnju jednog infrastrukturnog projekta. Izgradnja garaža je dio Strategije razvoja Općine Novo Sarajevo. Po završetku objekta, zajednički ćemo odrediti upravitelja. Ona sredstva koja Općina na osnovu svog ulaganja bude dobijala će dalje ulagati u izgradnju mreže parkinga i podzemnih garaža”, poručio je načelnik Koldžo.

Naglasio da će se rezidentnom stanovništvu sa ovog područja omogućiti da pod povoljnijim uslovima dobiju dugoročni zakup parking mjesta.

 

Datum novosti: 
20.07.2020