Ministarstvo saobraćaja KS: Zahtijevamo od taksi prijevoznika da usluge obavljaju profesionalno i u skladu sa zakonom

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo oglasilo se povodom nemilog događaja od prekjuče kada je sarajevski taksista iz vozila izbacio autistično dijete i njegovu majku.

“Najoštrije osuđujemo ovaj necivilizacijski čin, sa žaljenjem što se nemili događaj desio u našem gradu. Ovakvo ponašanje je nedopustivo i u suprotnosti sa zakonom i pravilima ponašanja taksi vozača na radnom mjestu.  Zakonom o taksi prijevozu KS propisani su način obavljanja taksi prijevoza, ponašanje i obaveze taksi vozača kao i putnika, a između ostalog i to da je taksi vozač dužan  za vrijeme dužnosti  kulturno se odnositi prema putnicima”, naglašavaju u Ministarstvu.  

Pojašnjavaju da je u konkretnom slučaju taksi vozač bio dužan  prihvaćenu vožnju obaviti do odredišta i putniku izdati  račun za obavljeni prijevoz.

Ističu da  nedolično ponašanje taksi vozača građani trebaju prijaviti Inspektoratu saobraćajne i cestovne inspekcije kao i MUP-u KS.

Ministarstvo zahtijeva od taksi prijevoznika u Kantonu Sarajevo da svoje obaveze izvršavaju profesionalno i shodno zakonskim propisima jer su svi oni u službi građana i korisnika prema kojima se moraju ponašati odgovorno.

“Taksi vozači  trebaju voditi računa o svom ponašanju koje ne smije slati ružnu sliku iz našeg grada.  Stoga pozivamo sve taksi prijevoznike u KS-u da poduzmu neophodne mjere kako se ovakvi događaji ne bi ponavljali”, navode iz Ministarstva.