Ministar Šteta: U zasluženu penziju ide 40 radnica i radnika GRAS-a

Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog Ministarstva saobraćaja, donijela je odluku kojom se daje saglasnost za Program restruktuiranja i zbrinjavanja viška uposlenih radnika KJKP GRAS u 2022. godini.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta je naveo da će ovim Programom  biti obuhvaćeno 80 radnika koji će otići u penziju i kojima će biti izmirene sve obaveze i doprinosi. Zaključno sa današnjim danom, 40 radnika ostvarilo je svoje pravo da idu u penziju, a do kraja godine još 40 uposlenika bit će penzionisano.

"Uposlenicima GRASA-a, nažalost, godinama nisu uplaćivani doprinosi. Sretan sam i ponosan što smo uspjeli obezbijediti sredstva za ove uposlenike, kojima će biti izmirene sve obaveze i doprinosi, onako kako svaki radnik i zaslužuje", kazao je ministar Šteta.

Vlada Kantona Sarajevo je za ovu namjenu izdvojila oko tri miliona KM.

"Dugogodišnja nebriga o preduzeću koje upravlja javnim prevozom dovela nas je do ovakvog stanja kojeg smo imali do jučer. Međutim, od samog početka jasna je naša opredijeljenost da, prije svega, sačuvamo dignitet svih uposlenih u GRAS-u i za dobrobit svih pronađemo dugoročna rješenja u čemu i uspijevamo", dodao je ministar Šteta.

Istakao je posvećenost Vlade i Ministarstva saobraćaja KS u pronalaženju optimalnih rješenja za sve korisnike javnog prevoza.

"Mi smo sigurni u pravac kojim idemo, a on nas vodi do uspostavljanja najkvalitetnijeg mogućeg javnog prevoza za građanke i građane Sarajeva i sve posjetioce glavnog grada BiH", naglasio je ministar.

Datum novosti: 
14.06.2022