Ministar Šteta: Preduzećem "GRAS" treba se baviti odlučno i hrabro, za dobrobit uposlenika i naših sugrađana

Sindikat radnika komunalne privrede podružnice "GRAS" uručio je jučer zahvalnicu ministru saobraćaja Kantona Sarajevo Adnanu Šteti za sve ono što je učinio za njihovu firmu i uposlenike. Također, danas je od direktora ovog Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Jakuba Kubura dobio plaketu za uspješnu saradnju, uloženi trud, nesebičan doprinos, zalaganje, pomoć i podršku njihovom kolektivu tokom ministrovog mandata.

Ovim povodom, ministar saobraćaja se zahvalio na uspješnoj saradnji i ukazanom povjerenju. Istakao je da je resorno ministarstvo u 2019.godini uspjelo stići zaostatak od dvije plate uposlenicima "GRAS"-a, što znači da im je isplaćeno 14 plata.

"Tokom protekle godine finansirana je nabavka 24 novonabavljena vozila, 14 trolejbusa i 10 zglobnih autobusa. U toku je nabavka 10 novih minibusa u saradnji s UNDP-ijem, a s EBRD- om smo u fazi obezbjeđenja 25 novih trolejbusa, te je ova banka raspisala i javni poziv za rekonstrukciju pruge od Marijin Dvora do Ilidže. Urađen je projekt pruge za Hrasnicu, te trolejbuske mreže za Vogošću, a planirano je da radovi počnu u ovoj godini. I ovo se radi s EBRD-om i EIB-om. Sve ovo će značajno uticati kako na preduzeće 'GRAS tako i na sve naše građane Kantona Sarajevo", naveo je ministar Šteta.

Po njegovim riječima, sve pripadajuće poreze državi 'GRAS' je uredno plaćao za 2019. godinu, a krajem godine je promijenjen i način sufinansiranja naših građana za javni prijevoz, što će značajno olakšati poslovanje ovom preduzeću u svim narednim godinama.

"Na ovaj način stekli su se uslovi da ovo preduzeće svojim uposlenicima vrati dio plate koje su se odrekli 2015.godine, zbog lošeg stanja u firmi", potcrtao je ministar Šteta.

Poručio je kako je "GRAS" jedna od najstarijih institucija u Kantonu Sarajevo, te da se ovim preduzećem i u narednom periodu treba baviti odlučno i hrabro za dobrobiti, ne samo uposlenika, nego i naših građana.

Datum novosti: 
07.02.2020