Kanton Sarajevo će pružiti podršku „Želji“ i „Sarajevu“

„Kanton Sarajevo će u skladu sa svojim mogućnostima pružiti podršku fudbalskim klubovima 'Željezničar' i 'Sarajevo', posebno u slučaju njihovog učešća u predstojećim evropskim takmičenjima, a što od vas i očekujemo“, najavio je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković na danas održanom sastanku sa delegacijama rukovodstava oba sarajevska kluba.

Ovom sastanku su prisustvovali ministri kulture i sporta te saobraćaja KS Mirvad Kurić i Mujo Fišo, kao i vršilac dužnosti direktora Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur.

Premijer Konaković je izrazio spremnost da konkretno podrži stipendiranje mladih igrača oba kluba, a koji se trenutno brinu o 90 talentiranih dječaka iz cijele BiH vodeći računa o njihovom smještaju i ishrani, kao i o redovnom školovanju u sarajevskim školama.

Na sastanku je naglašeno da je definitivno riješeno pitanje preuzimanja troškova osiguranja utakmica od strane Kantona Sarajevo, i time otklonjen dugogodišnji problem koji je opterećivao funkcioniranje sarajevskih premijer ligaša.

Posebna pažnja na ovom sastanku je posvećena razgovoru o promociji grada Sarajeva i njegovih turističkih potencijala, kroz uspješnu organizaciju i nastupe oba kluba, po kojima je on prepoznatljiv u regionu, ali i šire.   

„Smatram da se svi zajedno moramo uključiti u ovu pozitivnu priču, kojom bi također značajno doprinijeli afirmaciji bh. fudbala, ali i našeg grada. U tom smislu, spremni smo pozvati sve društveno odgovorne firme da budu sponzori vama, kako biste uz našu podršku ove godine došli do svojih najboljih rezultata“, naglasio je ministar Kurić i podsjetio na nedavno dogovorenu zajedničku kampanju pod sloganom „Zajedno u Evropu“.

Bilo je riječi i o implementaciji zahtjevnih infrastrukturnih projekata, čiju realizaciju u posljednje vrijeme provode oba kluba, „Željo“ na izgradnji tribina, a „Sarajevo“ svog trening kampa na Butmiru.

Predstavnici „Željezničara“ su ovom prilikom uputili zvaničan poziv svojim domaćinima da prisustvuju sutrašnjem svečanom otvaranju novoizgrađene istočne tribine stadiona „Grbavica“ koju će ozvaničiti naša bh. fudbalska legenda Ivica Osim. Poziv za posjetu uputilo je i rukovodstvo „Sarajeva“.