Čelnici Kantona Sarajevo i Općine Centar o nastavku započetih projekata: U sklopu škole na Šipu neophodna je i gradnja vrtića

Nastavak realizacije projekta izgradnje objekta osnovne škole na Šipu, puštanje u funkciju kosog lifta na Ciglanama, kao i brojni drugi zajednički projekti bile su teme današnjeg sastanka čelnika Kantona Sarajevo i Općine Centar.

Istaknuto je da je u sklopu objekta škole na Šipu neophodna i gradnja vrtića jer je u interesu ove Vlade povećanje obuhvata djece predškolskim obrazovanjem. Dogovoreno je da u tu svrhu predstavnici resornog ministarstva, JU "Djeca Sarajeva" i Općine naprave neophodne analize, a prije pripreme potrebne dokumentacije. Iskazana je i spremnost da se u Prijedlogu budžeta KS za ovu godinu poveća iznos sredstava za nastavak tog projekta.

Obostrani je interes i da se što prije riješi pitanje upravljanja kosim liftom na Ciglanama, kako bi mogao biti pušten u funkciju i dat na upotrebu građanima.Vlada KS će obaviti konsultacije sa nadležnim kantonalnim preduzećima radi odlučivanja koje pravno lice će preuzeti ulogu upravljanja ovim liftom, te će zaključak o tome dostaviti Općini Centar prije naredne sjednice Općinskog vijeća, dogovoreno je. 

Ovom prilikom su otvoreni i razgovori o saradnji u projektima izgradnje sportske dvorane u Srednjoj zubotehničkoj školi, vrtića “Razigrani dani”, “Austrijske kuće”, Tehnološkog parka na Šipu, kao i drugim pitanjima od interesa za ovu lokalnu zajednicu u domenu saobraćajne i vodovodne infrastrukture  za koje je Vlada iskazala svoj interes i spremnost da ih podrži.