SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM URUŠAVANJA OGRADE MOSTA U SARAJEVSKOM NASELJU HALILOVIĆI

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo je nakon izlaska na teren izvršila uvid u urušenu ogradu mosta preko rijeke Miljacke u naselju Halilovići te tim povodom dajemo saopštenje za javnost.

Most preko rijeke Miljacke u Sarajevskom naselju Halilovići izgrađen je 1911 godine i isti je izgrađen bez diletacija sa betonskim monolitnim vijencima te se koristi za motorni saobraćaj bez trotoara i pješačkih staza.

Uvidom u dostupne evidencije konstatovano je da su bez saglasnosti upravitelja, Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, postavljene brojne komunalne instalacije kako na uzvodnom tako i na nizvodnom dijelu mosta koje su nepropisno pričvršćene za konstukciju mosta na što je Direkcija za puteve uredno obavjestila nadležnu inspekcijsku službu. Usljed težine samih instalacija, ograda na uzvodnoj strani mosta, urušila se i pala u rijeku Miljacku.

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo je kontaktirala dežurnu policijsku stanicu koja je odmah osigurala lice mjesta a u koordinaciji sa KJKP Rad d.o.o. bit će postavljena i privrmena saobraćajna signalizacija te će biti privremeno zabranjen saobraćaj za sve učesnike u saobraćaju do završetka ispitivanja stanja konstrukcije nakon čega će se, ukoliko se ustanovi da konstrukcija zadovoljava sigurnosne standarde, most ponovo pustiti u saobraćaj za putnička motorna vozila.

U cilju sigurnog saobraćanja preko mosta, nakon provedenog ispitivanja, bit će postavljen i privremeni semaforski uređaj koji će puštati putnička vozila naizmjenično jednom saobraćajnom trakom.

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo već ranije je pokrenula aktivnosti na provođenju projektovanja i izvođenja sanacije na predmetnom mostu.