REAKCIJA NA MEDIJSKE NATPISE NA KVALITET PROJEKTA KRUŽNOG TOKA POFALIĆI - RAKSRSNICA ULICE HAMDIJE ČEMERLIĆA I PUT ŽIVOTA

Pojedini mediji dana 20.05.2020. objavili su niz provokativnih tekstova dovodeći u pitanje kvalitet izvedenih radova na novoizgrađenom objektu - Kružnom toku u sarajevskom naselju Pofalići, također nakon toga upućene su i određene primjedbe na održavanje same saobraćajnice - uklanjanja lišća , pijeska i sl. U vezi sa tim dajemo i neka od pojašnjenja te iznosimo reakciju kao investitora u predmetnom projektu.

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo vodila je projekat izgradnje ove raskrsnice dok je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo u predmetnom projektu bio nadzorni organ što je garancija kvaliteta izrađenog projekta na terenu.

Natpisi u medijima iznijeli su kao problem pojavu lokvi oborinske vode koje su se pojavili na pojedinim prilazima raskrsnici kao i problematiziranje samog održavanja-čišćenja. Uzrok pojave lokvi na nalazi se u začepljenju odvodnih šahtova čiji zadatak je bio odvođenje oborinskih voda. Do začepljenja je došlo usljed slivanja lišća, frakcije i smeća koje su se slile iz začepljenih sistema odvodnje saobraćajnica Humska i Rudžera Bošćoviča koje su u nadležnosti općine Novo Sarajevo. U ulici Humska došlo je čak do izbijanja poklopca šahta i izlijevanja kanalizacije na kolovoz. Radnici KJKP Rad doo, su po saznanju ophodarske službe odmah pokrenuli aktivnosti na čišćenju materijala sa kolovoza što je i vidljivo iz priloženih fotografija koje su nam upućene i prije natpisa u medijima.

Nakon čišćenja kružnog toka Radnici KJKP Rad doo, uputili su se i prema drugim lokacijama gdje je bilo neophodno izvršiti čišćenje a naročito ulice Drinska i Fra Matije Divkovića. Naime u ulici Fra Matije Divkovića općina Novo Sarajevo vrši radove asfaltiranja gdje su velike količine tamponskog sloja završile u ulici Drinska.

Izvršeno je i hitno čišćenje i uklanjanje materijala sa kolovoza i iz rogola ulice Drinska a tek naknadno su intervenisale općinske službe u ulici Fra Matije Divkovića.